diumenge, 30 de novembre del 2014

Analitzar blogs

A la classe de GTIC, ens han proposat elaborar una activitat que consisteox en l'anàlisis d'un blog educatiu.
En primer lloc abans d'escollir he fet una ullada de diversos blogs que he pogut trobar en espiral edublogs on podem trobar un ampli ventall de blogs educatius.
En el meu cas, he escollit el blog del mestre  Javier Prieto que és mestre al IES Campos y Torozos de les matèries de Tecnologia i Informàtica.
El seu blog és el podeu trobar aquí: http://reflexionandosobremipracticadocente.blogspot.com.es/

Un cop mirat i seleccionat el blog respondré a les següents preguntes per tal d'analitzar-lo, el blog es titula així:




- Quins tipus de continguts hi ha publicats?
Aquest docent té publicat al seu blog un gran ventall de continguts. En primer lloc diverses parts de la seva investigació, en concret ho ha dividit en 6. Fa una investigació en funció de la seva experiència docent sobre l'aprenentatge i els alumnes. Intenta concloure donant eines, materials i tècniques per a la millora educativa.

- En quin format treball els continguts? (video, àudio, presentacions, text, imatges..)
Sesgons l'apartat on escriu utilitza unes eines o d'altres. Generalment quan pala de les seves investigacions ho fa amb gràfics estadístics i text o taules. 
Hi ha altres apartats on posa presentacions on utilitza presentacions de google.
Adequa les eines en funció del contingut que vol transmetre.   

- Com encaixa amb les diferents classificacions que trobem al llibre: Tipus de bloc, activitat que s'hi desenvolupa, interaccions possibles...
És un bloc educatiu d'un professor, el docent ens explica en funció de la seva pràctica docent les reflexions de la seva inventigació sobre l'aprenentatge. Al seu blog podem diferenciar pestanyes on estan organitzades les conclusions, materials, investigacions i tot el que 


- Qui els publica? 
Ells publica el mestre docent Javier.

- Hi ha alguna estructura en el bloc? Categories, etiquetes, menús...
Està divit en pàgines on estrutcura l'inici i presentació del seu blog, les seves investigacions, una pàgina on queden reflectides les conclusions que afavoreixen a la seva hipòtesis, material que ofereix per a treballar amb els infants, etc.

- Quina plataforma utilitza?
Blogger

- Com són les entrades?
Posa un títol de l'entrada, les introdueix, fa preguntes i les contesta amb el que ha pogut viure i investigar i ho reforça amb gràfics estadístics.
En la part del material i les presentacions introdueix les presentacions i aplica les presentacions de google. 

- Quines competències s'hi treballa? 
Es basa en l'experiència pròpia com a docent. Treballa tèncniques d'aprenentatge, i treballa amb els alumnes per avaluar i corregir les tasques que consideri necessàries.
Dona recursos a mestres per a du a terme en aquesta àrea. 
mostra la seva investigació com a font per a que verifiquin la trajectòria de tot allò que està esmentant i explicant.
Ell treballa sobretot a partir de les TIC.

- Hi ha comentaris?
No

- A qui va dirigit?
Aquest blog va dirigit a mestres per què explica tècniques per a treballar amb els infants a través de les TIC, per a poder emprar a les aules i millorar la qualitat eductaiva.

- Hi ha blogroll? 
No en té.


Aquesta entrada ha estat eleborada de manera conjunta amb Rebeca Losada i Marina Garcia  

dissabte, 29 de novembre del 2014

Citar i fonts fiables

Moltes persones creuen que una cosa és veritat quan tothom en parla d'ella. És com si no hi hagues possibilitat de posar-ho en dubte perquè és suficient estant en boca de tots. Estem equivocats.

Un altre error comú que cometem és creure i pensar que "google" ho sap tot. Expliquem això. Doncs ben fàcil: si dubtes d'una cosa, busca-la a google, si surten moltes coses en referència a ella és que és cert. Doncs no. El que s'ha de fer en aquests dos casos i molts d'altres és anar a cercar la informació a fonts d'informació creïbles i de qualitat. Ens hem de fixar bé en la URL que apareix de cada pàgina. Si és una ORG, XTEC, CAT...és una font fiable ja que són institucions reputades. Si per exemple trobem blogspot, no podem afirmar que sigui fiable perquè no sabem res de la persona que hi ha darrere.

Citar i referenciar és molt important per donar credibilitat al que diem. Dins d'aquí, també es veu involucrat el tema del copyright i plagi. Per això, qualsevol aportació que fem a la xarxa sigui a través del medi que sigui, cal citar, referenciar i verificar aquelles fonts que siguin fiables.


Cal afegir, doncs, que hem d'anar en compte d'on extreiem certes informacions, imatges, vídeos, etc...nomès podem agafar, distribuir, copiar, modificar tots aquells elements que tinguin una llicència determinada, un bon exemple d'això, treballat a GTIC i nombrat en diferents entrades de blog serien les llicències Creative Commons(C.C). Per tant, si naveguem per la xarxa no podem agafar tot allò que veiem. Hem de fixar-nos si ens permet gràcies a la llicència.

Si no té llicència, tota la informació que pugui haver estarà protegida automàticament, gràcies al copyright. En definitiva, nomès podem agafar allò que té un permís determinat. De totes maneres, encara que agafem material amb llicència per distribuir i copiar, sempre haurem de citar la font d'on ho hem extret per donar credibilitat, veracitat i qualitat al que comuniquem.


Però...Com ens adonem que són fonts fiables?


Si entreu a l'enllaç següent, publicat per la Universitat de les Illes Balears,Podreu consultar una taula on s'explica molt ordenadament com avaluar aquest tipus de fonts. :


http://biblioteca.uib.cat/digitalAssets/205/205332_avaluacio_fonts_informacio.pdf






 

Josué_N Flickr

Aquesta entrada ha estat elaborada conjuntament amb Rebeca Losada i Marina Garcia

divendres, 28 de novembre del 2014

Sofware lliure i sofware privatiu

A classe de GTIC hem treballat la diferència entre el programari lliure i el programari privatiu.
En primer lloc l'hem introduït amb un text on es pot veure un exemple diverses situacions que ens podien succeir a l'escola, entre elles, unes correctes i d'altres no.

Les podem trobar en aquest link:

Unas situació pot ser per exemple aquesta:

"Som a classe fent un projecte col·laboratiu de ciències i diem als nostres alumnes: Aneu a google, cerqueu imatges sobre la terra, enganxeu-les i comenteu-les en un Word".


COMENTARI:

Aquí el que podem veure es que en primer lloc en comptes dir que anessin a un buscador ja determines a quin, quan et cerca la infrmacó que vols per`no té en compte si es de caire privatiu o lliure.
En segon lloc, les imatges poden fer ús de programes que no invaeixen la privacitat de ningú i més endevant ho veurem.


A partir d'aquí començarem a explicar què és el sofware lliure i el privatiu.



SOFWARE LLIURE


El sofware lliure és una eina alternativa als monopolis gegantins de la informàtica forma part del moviment de la cultura lliure, com internet (que va nèixer amb la filosofia de la llibertat).
Gràcies a això utilitzem internet de forma gratuïta, només paguem el servei telefònic.


El seu màxim exponent és en Richard Stallman, 


El sofware privatiu
El sofware privatiu és aquella eina que no permet l'accés als seus codis font, codi a partir del qual es fa el programa, si es coneixés es podria modificar per a millorar-lo o per a personalitzar-lo.

Un dels personatges representatius del sofware privatiu és en Bill Gates, el propietari de Microsoft. 



Aquí posem una taula on hem fe un recull de caratcerístiques mostrat una comparativa entre els sofwares lliures i privatius:






Enllaços:

dijous, 27 de novembre del 2014

Programari i arxius locals i online

Amb l’evolució tecnológica dels anys anteriors hem evolucionat fins al punt de trencar amb les barreres de les limitacions de l’espai en relació a abans.
Ara amb el núvol de la informática disposem de programari online i la possibilitat d’usar els programes i emmagatzemar arxius sense la necessitat de tenir-los guardats al nostre dispostiu sino que disposem d’ell des de qualsevol dispositiu online.


A continuació presentarem una taula on exposem les diferències entre el programari i els arxius locals i online:




Aquesta entrada ha esta feta conjuntament amb Rebeca Losada i Marina Garcia.

Marcadors google

Els  marcadors de google són eines que google ofereix situades a la part superior dreta del navegador. En aquesta eina se'ns permet guardar com a enllaços directes aquelles pàgines web que volem tenir ben localitzades, o també es diuen com a "favorites".
L'accés a aquests enllaços és universal, es pot accedir des de qualsevol dispositiu online per què queden guardats a google.

Com s'activen i es desactiven els marcadors?


Els trobem a la part superior dreta de la barra de google, el seu símbol és una estrella groga.
Quan cliquem a l'estrella ens surten dues franges:
La primera on posarem el nom del web que guardarem com a marcador
La segona, que com ja sabem, podem organitzar els webs en carpetes, doncs, seleccionarem la carpeta on guardarem el web.
Un cop introduides les dades cliquem fet i ja tindrem el nostre marcador google.


Aquí podem veure què és el que podem fer amb els marcadors google i accions que ens poden ajudar al seu ús:

Com activar i descativar marcadors

A la part superior dreta de la barra de Google, trobem una icona amb forma de clau anglesa, doncs si cliquem ens portarà a la pestanya d'eines.
Per activar els marcadors hem d'activar la icona de l'estel i per desactivar tornem a clicar i es desactiva, i es desenmarca.
Donem clic a guardar i haurem acabt d'enllestir la nostra tasca.

NOTA: Si desactives els marcadors, el botó "marcadors" desapareixerà de la barra de google, però podràs continuar administrant els marcadors que ja haies guardat des d'aquest web: https://www.google.com/bookmarks/

Com afegir un marcador

Una vegada finalitzada la tasca d'activar els marcadors, ara explicarem com afegir un marcador.
En primer lloc has d'accedir al lloc on vols afegir el teu marcador. A la part superior dreta veuràs la icona de l'estrella i la cliques.
Si et surt indicat inicies la teva sessió amb el teu compte de google.

Com buscar i administrar els teus marcadors

Si vols buscar i obrir ràpidament els marcadors que has afegit anteriorment, has de fer clic a Marcadors que està situat a la barra de google. Ens sortirà un menú desplegable i diverses opcions, hem de seleccionar un marcador de la llista per accedir al lloc.

Una altra opció és administrar els teus marcadors de del següent web: https://www.google.com/bookmarks/

Com importar els marcadors d'Internet Explorer als marcadors de google

De vegades tenim els marcadors guardats al nostre navegador web, per exemple, a Inernet Explorer, doncs en aquest cas, també teniml'opció d'importar-los als marcadors de google.
En primer lloc haurem de fer clic al botó Inicia la sessió de la barra de google, i així iniciar la sessió del nostre compte a google.
Fem clic al botó desplegable dels Marcadors i seleccionem Importar favorits de IE (Internet Explorer). Seleccionem els marcadors que volem importar i cliquem l'opció importar. 



Enllaços:

https://support.google.com/toolbar/answer/43305?hl=es

dilluns, 17 de novembre del 2014

Llicència de Creative commons


A la classe de GTIC d'avui, dia 17 de novembre, hem parlat per primera vegada de les llicències d'ús que hi ha. He decidit fer una entrada ja que ho trobo un tema interessant per tots aquells que arribeu fins al meu bloc.

Anem per parts, primer hem de saber què és una llicència Creative Commons. Fent click al següent enllaç trobem informació on ho explica:


És important saber-ne i conèixer el seu parè ja que no podem anar agafant tota la informació que consultem així com així. Tots tenim un dret i una protecció, el copyright. Aquest et protegeix la teva informació, imatges i qualsevol altre cosa, en el cas que tu no hagis donat un permís precís com per exemple mitjançant algun tipus de llicència. Una llicència d'aquestes seria: Creative Commons. 

Aquestes llicències, permeten a les persones que consulten la teva informació agafar-la, distribuir-la, copiar-la, ampliar-la...en canvi el copyright no. Sempre i quan no els citis. Si cites les fonts en el copyright no tindrás cap problema.
Per tant si teniu un bloc o qualsevol altre pàgina d'informació, marqueu quin tipus de llicència utilitzeu. Jo utilitzo Creative Commons. 

Però...com es crea i introdueix una llicència Creative Commons al bloc?

El primer pas és anar a la pàgina Creative Commons 

Un cop estás dins d'ell, veuras quatre quadrats. Nomès has d' omplir el quadre "Característiques de les llicències". Un cop hagis omplet el quadre, el qual només conté dos preguntes senzilles, ja tindràs la teva llicència preparada per introduir al bloc. Al quadre titulat: "Tens una pàgina web", veuràs un codi el qual hauràs de copiar i enganxar al teu bloc. 

L'últim pas a realitzar és la ubicació a la qual introduir el codi per tal que es vegi la llicència: 

1. Anar a la pàgina principal del bloc: on són les entrades, la configuració, disseny...

2. Apretar l'apartat "Disseny".

3. Buscar i apretar "Afegir gadget".

4. Buscar i apretar "HTML/JAVASCRIPT".

5. Introduir el títol de la llicència i on posa "contingut", introduir el codi embed (copiat i enganxat anterioment).

6. Fer click a: "Guardar disposició".

7. Ja tens la llicència al teu bloc!

Us deixo, a continuació una impressió de pantalla de la meva llicència Creative Commons perquè veieu on és i la sapigueu reconèixer en altres blocs.




Aquesta entrada ha estat elaborada conjuntament amb Rebeca Losada i Marina Garcia

diumenge, 16 de novembre del 2014

Les wikis i els seus usos

Què és un wiki?
Un wiki és un lloc web col•laboratiu que pot ser editat des del navegador pels usuaris. Els usuaris d'un wiki poden per tant, modificar, enllaçar, crear i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida. Un dels wikis més coneguts, com ja sabem és la wikipèdia. Normalment tothom coneix la wikipèdia o si més no, l'utilitza sovint però realment si es paran a pensar no saben què és una wiki, ni com s'organitza i es gestiona.
Les característiques dels wikis les converteixen en una eina efectiva per a l'escriptura col•laborativa, són molt eficaces per a la gestió del autoconeixement.

Usos típics de les wikis en educació

1. Espai de comunicació de la classe
Les wikis et permeten crear un espai virtual on tinguis la possibilitat de compartir tots aquells coneixements amb les persones de la teva classe. És una manera fàcil i ràpida de comunicació que et brindarà mil i una possibilitats: foros, tablons d'anuncis...

2. Espai de col·laboració de la classe
Una wiki es pot utilitzar com un punt focalitzat d'una comunitat interesada en un tema concret, relacionat amb el contingut de l'assignatura. Hi ha la possibilitat de crear un espai general sobre un tema donat o un lloc on hi hagi material i recursos fruit de la investigació dels alumnes.

3. Espai per realitzar i presentar tasques
Les wikis et permeten realitzar tasques al moment i presentar-les. És una bona manera de deixar de banda els papers i anar d'un lloc a un altre ja que la wiki la tindràs sempre al mateix lloc. Pots crear-la vagis on vagis, sempre que tinguis connexió a internet.
Això també permet que l'avaluació del mestre i/o altres professionals interessats, sigui més ràpida, còmoda, fàcil i eficaç.

4. Arxiu de text en procés d'elaboració
Una wiki té flexibilitat i facilitat per crear-la i editar-la. Les wikis mantenen internament un historial consultable de tots els canvis que es produeixen en ella.
Així mateix, aquesta també permet creat textos de manera colaborativa sense donar importància al temps i la distància.

5. Manual d'aula
Un altre tipus d'activitat és la creació colaborativa de llibres de text, manuals o monografias escrites per un grup de docents des de una perspectiva tradicional o des de una perspectiva social, feta pels propis estudiants.

6. Espai pels projectes de grup
Finalment, una wiki pot esdevenir l'eina ideal per albergar i/o publicar els projectes de treball de grups d'estudiants. Es poden realitzar activitats d'autoavaluació, revisar per parts, modificar, analitzar...per fomentar i desenvolupar l'anàlisis i l'estudi de projectes dels altres grups.


Com crear una wiki

A l'assignatura de GTIC hem creat una wiki per tal de començar a endinsar-nos en el seu món: per crear coneixement i compartir-lo amb els wikipedistes.
En el meu cas, he creat la wiki mitjançant un programa que t'ofereix moltes possibilitats encara que té un xic de complexitat. La meva wiki és diu: Noves maneres de comunicar. La trobareu més abaix juntament amb els passos a seguir per crear-ne una.

Passos
Passos

1. Escollir la plataforma "wikispaces" per crear la nostra wiki.


2. Crear un compte seguint els passos indicats.
3. Un cop tens el teu usuari i contrasenya, t'apareixerà la següent pàgina. Fixa't al costat dret, a la part superior de la pantalla on veuràs : "create wiki". Fes click.

4. Introdueix el nom de la teva wiki a la part superior de la pantalla. A continuació, fes click al tipus de wiki que destijes i al pla i finalment apreta a l'apartat: "Try for 30 days-free".
5. Ja tens la teva wiki llesta per començar!

Aquest és el link del meu wiki: L'art d'educar





Entrada realitzada conjuntament amb Rebeca Losada i Marina Garcia


Informació extreta de:

dijous, 13 de novembre del 2014

Wordle

Wordle és un programa per generar "núvols de paraules" a partir d'un text. En aquests núvols, les paraules que es repeteixen amb major freqüència apareixen més grans, i les que es repeteixen amb menys freqüència apareixen més petites. A més, es poden editar canviant els colors, el fons, la lletra, etc. Per últim, pots guardar-los com a imatge en formats .jgp o .png, i es poden imprimir o guardar-les a la galeria de Wordle per compartir-les amb els altres.

Visualment, hi ha diversos aspectes a tenir en compte i que són el resultat de la investigació feta per Lohmann, S., Ziegler, J. i Tetzlaff, L. a la Universitat de Duisburg-Essen, l'any 2009.


En aquesta web, s'explica amb claredat els diferents tipus de "núvols de paraules" que existeixen i els aspectes visuals que s'han estudiat: http://ca.wikipedia.org/wiki/N%C3%BAvol_de_paraules

Per crear un "núvol de paraules" a Wordle hem de clickar l'opció de crear el nostre propi núvol de paraules. Aquí apareix una finestra on podem enganxar un text, escriure'l directament o inserir l'enllac d'una pàgina web, i desprès hem de clickar a on posa submit per què generi el núvol del contingut. 


















Aquesta entrada ha estat eleborada de manera conjunta amb Rebeca Losada i Marina Garcia  


dimecres, 12 de novembre del 2014

Describim a una companya

Una les primeres activitats de COED va ser elaborar una descripció sobre una companya de classe. La eva companya a la que he descrit és la Rebeca.
Aquesta va ser la meva descripció sobre la meva companya. La vaig escollir a ella per què és com una pasa de sorpreses, de sorpreses ben maques!

Endevina que endevinaràs... Què és?

A classe de GTIC hem aprés a utilitzar i treballar amb les presentacions de youtube per crear una endevinalla.
Hem creat una endevinalla aviam l'encerteu!
Aquesta presentació la vaig fer amb la companaya Marta Navarro

Com elaborar un video amb l'editor de youtube?

En primer lloc hem de pujar els videos al youtube des del nostre compte, hauren de pujar-los apretant al botó pjar video que poderu veure en la imatge corresponent.


Ens portarà a la següent imatge on sí que començarem a editar i treballar en el nostre perfil de youtube.






 En segon lloc, clicarem el botó de seleccionar fitxers per penjar. Quan seleccionem i guardem fitxers aquí se'ns guaradarn i podrem decidir si seran vídeos públics o privats.
Un cop penjats els vídeos al nostre compte de youtube, clicarem a la part inferior dreta on veiem l'editor de youtube.





Aquí veurem com tenim guardats els vídeos i llavors els arrossegarem fins a la línia d'abaix on els anirem col·locant fins a tenir el video muntat.
Sota dels vídeos podem inserir  música per a completar l'edició del vídeo amb una cançó que quedi acord amb el que veurem.




I aquest va ser el nostre resultat, aviam si l'endevineu!


dijous, 6 de novembre del 2014

Twtiter

Twitter és un servei que permet als seus usuaris enviar i publicar missatges de breu extensió (140 caràcters exactament) anomenats tweets
Aquests tweets es poden veure en la pàgina principal de l'usuari, ja siguin els seus com els de les persones que segueixi en twitter.
Quan l'usuari vagi al mur de la pàgina principal podrà veure els últims tweets seus i dels usuaris als quals segueix, i per la mateixa regla, els usuaris que ens segueixin a nosaltres, també ho veuran d'aquesta manera.


Com enregistrar-se a Twitter?

Accedim a la pàgina oficial de Twitter, en la part superior dreta trobarem dues opcions:

1. Per accedir a twitter si ja estem enregistrats


2. Per enregistrar-nos si encara no estem enregistrats





Com som nous en twiter doncs entrarem en l'opció per enregistrar-nos de nou.

Omplirem les dades personals, amb el nostre nom, correo electrònic i la contrasenya que escollim per al nostre compte.
Haurem de seguir 6 passos on ens demanaran preferències ( del que ens interessa seguir a Twiter, Ens faran una sèrie de recomanacions per afegir comptes per a seguir nosaltres a la nostra pàgina.
Després haurem de posar el nostre perfil amb una fotografia i editar la informació que volguem de nosaltres i premem continuar com podem veure a la dreta.



I per últim per tenir finalitzada la tasca de crearnos el nostre compte a twitter, ens dona l'opció a poder seguir els contactes que tenim amb aquest compte de gmail.


Un cop estem seguim twitters d'usuaris, entitats, fundacions, etc. o de la tipologia que escollim, us explicarem com seguir a d'altres que buscarem.
Doncs bé hem de clicar al botó segueix que trobarem en la part superior dreta, aquí en aquesta imatge us ho mostrem a l'esquerre.


I ja tenim al complert el nostre enregistrament a Twiter i podem anar seguint a aquelles webs de persones o fundacions que ens interessin.



Com hipervincular Twitter al nostre blog?

En primer lloc anirem a la pàgina web de Twiter i clicarem sobre la part superior dreta el otó de perfil i configuració.

un cop allà clicarem sobre l'apartat de configuració i accedirem a la pàgina que tenim mostrada. 
En segon lloc anirem a la columna que tenim a la part esquerre del blog i clicarem al botó on posa Widgets i clicarem allà per afegir un widget en el nostre blog.





Ens sortirà una opció que posa afegir o crear un nou widget, cliquem aquí i ens portarà al següent pas.


EL següent pas és quan estem en la pàgina d'afegir un widget seleccionem diverses opcions que volem escollir per a que surti en el nostre blog com el color del fons, color de la lletra, etc.
Un cop escollides posem desar canvis i ens sortirà el codi embed que l'haurem de copiar i enganxar en la pàgina del nostre blog.





En el nostre blog haurem d'anar a disseny del blog, format, i afegeix un gadfet on nosaltres volguem del format.
Un cop aquí ens sortiran diverses opcions, doncs hem d'escollir l'opció de html/java script. Donarem al botó d'afegir en el + de color blau i ens portarà a la configuració.



Trobarem dos camps que haurem d'omplir, un el títol que podem posar Twiter o el títol d'aquell gadget i el segon, on posa el contingut, que posarem el codi embed que hem copiat de la pàgina de twiter.
Un cop copiat el cide embed desem els canvis i quann anem al nostre blog, podrem veure nosaltres i els usuaris els twitts del nostre twiter a temps real.

I ja tindrem hipervinculats el twitter al nostre blog.







*Aquesta entrada s'ha fet conjuntament amb Rebeca Losada i Marina Garcia.

dimecres, 5 de novembre del 2014

Elements estructurals d'un blog



Un cop ja realitzada la lectura del llibre: "Usos educatius dels blogs" de Francesc Balagué i Felipe Zayas, ens hem pogut endinsar en el món de la comunicació però des d'una perspectiva i vessant diferent: els blocs.


Abans de començar, però, és necessari saber de manera introductòria i bàsica, els elements estructurals d'un bloc. Quins aspectes intervenen dins d'aquest i sobretot, quina utilitat tenen. Cal afegir però, que depenent de quina plataforma blogera utilitzis, disposaràs d'uns elements o daltres ja que hi ha plataformes com blogger que són més simples però també hi ha de més completes i complexes com seria Wordpress.


Estructura i elements principals:

1. Capçalera: És ubicada a la zona superior del nostre blog i és on es col·loca i s'encapçala el títol del blog.

2. Columna principal: Es troba situada al cos central. Just sota la capçalera. Constitueix la part més important del blog així com fa la funció més dinàmica i activa ja que, és on s'insereixen totes les entrades i els seus respectius comentaris.

3. Escombri lateral de navegació i gadget: És una columna, amb mesures diferents a la columna principal i segons el disseny, pot trobar-se a la dreta o a l' esquerra.

En aquesta barra, es col·loca informació que et permet la localització dels post i comentaris.

És la part més personalitzable per a l'usuari i la part més diferent en les diverses plataformes, però majoritàriament es formada per:

- Foto i perfil de l'autor del blog

- Pàgines

- Categories

- Logo del servidor de blog emprat

- Sindicació i RSS

- Seguidors

- Buscador

- Enllaços favorits a altres blogs o pàgines web relacionades o d'interès per a l'autor.

- Etiquetes

- Altres gadget: estadístiques de visites (comptador o localitzador de visites), flickr, youtube, twitter, etc.

4. Peu de blog: On s'incorpora la marca o nom del servidor del blog, també la plantilla utilitzada, el seu autor, etc.

*Entrada realitzada conjuntament amb Rebeca Losada i Marina Garcia.

Usos Educatius dels blogs



A classe de GTIC hem comentat el llibre de Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents, dee Francesc balagué i Felipe Zayas.

dimarts, 4 de novembre del 2014

Google Sites


Google Sites és una aplicació gratuita que ofereix Google per crear senzilles pàgines web. No en s cal cap coneixement HTML i no necessita ni instalació ni manteniment de software ni hardware.
Està pensada per usuaris amb 0% d'experiència en disseny web. A més, És molt fàcil de combinar amb altres aplicacions de Google. 

Per crear un sites hem d'entar a l'aplicació i clicar el botó de crea. El primer pas és posar el nom de la pàgina i escollir el grau de privacitat que volem, és a dir, si el volem fer públic o no. Desprès podem escollir el tema o plantilla que volem utilitzar per la nostra web i per editar-la només hem de clicar en el botó edita i escriure el que desitjem. També podem canviar el tipus de lletra, el color, la negreta, la cursiva, etc.
Podem crear noves pàgines que apareixen com a pestanyes dins la web. Per crear-les hi ha un botó al costat del d'edició on posa  nova pàgina
Google Sites és una eina molt senzilla i combinable amb altres aplicacions. Es poden adjuntar documents, presentacions de powerpoint , vídeos (a través de youtube), imatges, audios, hipervíncles a altres webs, etc. 
Per últim, podem compartir el sites amb altres usuaris i podem escollir si poden editar-lo o no.  

Nosaltres, per el treball del "Bon comunicador" vam crear un sites per recollir tota la informació sobre el periodista Victor Amela. Vam crear sis pàgines per classificar la informació que teniem i vam modificar la plantilla de la web i la capçalera afegint una imatge de fons.



Aquest és el link del sites que vam crear: Google Sites Victor Amela

A continuació tenim un vídeo que ens ajuda a explicar què és google sites:





Aquesta entrada ha estat realitzada de manera conjunta amb Rebeca Losada i Marina Garcia.

Ús del llenguatge audiovisual

A l'anterior classe de GTIC, del dia 27 d'octubre, vam tenir llegida la lectura del primer i segon capítol del llibre: "Vídeos y educación" de Joan Ferrés.

Aquest llibre dóna resposta a una sèrie de qüestions que tenen a veure entre els conceptes, "Vídeo" i "Educació". El que el llibre pretén és contribuir a una reflexió teorica i pràctica a l'hora sobre la integració del vídeo en el procés d'ensenyança de l'aprenentatge. En el llibre s'analitza el mètode audiovisual com a forma diferenciada de processament de les informacions. No podia començar aquesta entrada sense parlar d'aquest llibre. 

Un cop introduïts una mica en el tema, cal remarcar i justificar el llenguatge audiovisual a l'aula. 
Les persones, com tots sabem, tenen dos hemisferis: L'hemisferi dret i l'hemisferi esquerre. El primer, controla la part esquerra del cos i el segon, el dret. 
A l'hemisferi esquerre realitzem accions com serien la lectura, l'escriptura i el càlcul. En canvi, l'hemisferi dret comporta tota la part de les emocions. Per això, quan llegim un text, utilitzem l'hemisferi esquerre i per observar o mirar una foto, utilitzem l'hemisferi dret.
Ara bé, la societat, com funciona? Com ens guiem les persones? Per l'hemisferi dret o l'esquerre?
Doncs les persones ens guiem per l'hemisferi dret, és a dir, el de les emocions. La societat en general funciona emocionalment, es guien per aquest a l'hora de pendre decisions. Per això diem que el nen creix de manera contradictòria, perquè a l'escola es funciona d'una manera però la societat d'un altre. I aquí ve el conflicte: Qué és millor? 

Vegem un exemple:

Llegir un text consisteix en:

Imatges  Idees  Emoció

Quan fem una lectura d'un text o llibre, el primer que ens ve al cap es relacionar aquelles paraules que llegim amb una imatge. Un cop tenim la imatge, aquesta ens fa pensar en diverses idees i d'aquí es produeixen les emocions. 



És diferent quan:
Mirar imatges/veure vídeo

Imatges  Emoció  Idees 

Quan veiem una imatge directament, el primer que ens provoca i causa és una emoció, sensació i sentiment, i un cop has digerit i paït aquest sentiment, llavors és quan et venen les idees d'aquella imatge determinada.

Responent a la pregunta (mal formulada anteriorment) direm que: 

Depenent del context en el que estiguem i depenent també dels objectius que volguem aconseguir, haurem d'agafar el camí de les emocions o el camí de les idees. Ambdos vàlids totalment en l'educació. Amb cadascun treballem aspectes diferents. 


Flickr, Javier Lerena 

Per això és important que en cada activitat el mestre marqui el objectius a aconseguir. Ha de saber emprar correctament les eines i recursos que té al seu a bast per tal que els seus alumnes tinguin un bon procés d'aprenentatge. Dintre d'aquests recursos i eines que diem ens referim a les presentacions Power Point, les presentacions de google, Prezi, Wordle, Padlet, Bubbl...

Disponibles tots per a treballar i introduir en educació però tots diferents ja que cadascun ens proporciona aspectes diversos. Depenent del que volguem transmetre, conceptes, per exemple, escollirem una presentació sigui amb el programa que sigui o bé un bubbl. 

Si en canvi volem transmetre als infants informació a través de les emocions, escollirem un Prezi, per exemple. 

Entrada realitzada conjuntament amb Rebeca Losada i Marina Garcia.