dijous, 30 d’octubre del 2014

Aplicacions de Google Drives. Estas d'acord amb la LOMCE?

Google ens proporciona un seguit d'aplicacions que ens faciliten el treball via on-line. Gràcies a Google Drive podem crear i compartir documents, presentacions i formularis, un mètode que afavoreix l'agilitat del treball en grup.

Amb el nostre compte tenim 15 GB d'emmagatzemament gratuïts, i mètodes d'ampliació amb tarifes de pagament. Nosaltres a la universitat el fem servir per coordinar-nos en els treballs en equip, ja que, tant els documents, com les presentacions es poden editar alhora per diferents usuaris. A més, si dos usuaris estan treballant en un mateix document, tots dos veuen les modificacions que està fent l'altre.

Una altre avantatge de Google Drive és que poden pujar fitxers de Microsoft Office i desar-los en el nostre compte. Són compatibles tot tipus de fitxers, word, excel, powerpoint, etc.
A classe vam haver de crear un document, una presentació i un formulari. Per fer-ho vam escollir un tema d'actualitat educativa, ja que ens interessa a tots, tant a alumnes com a professors, la nova llei d'educació LOMCE.


Per crear un document és tan senzill com clicar el botó "nou" i escollir on posa document de Google. Per editar-lo és molt semblant a un document de word amb una barra d'eines.

Per crear una presentació, hem de clicar el botó "nou" i escollir on posa presentació Google. Per editar-lo és molt semblant a una presentació de powerpoint, podem seleccionar una plantilla i també hi ha una barra d'eines. 

Per últim, per crear un formulari cliquem el botó "nou" i escollir on posa formulari de Google. El primer pas és la configuració del formulari, on podem escollir les opcions que es veuen a la imatge adjuntada. 




Per crear les preguntes del formulari hem d'omplir el camp on posa "Títol de la pregunta" i podem escollir el tipus de resposta, com resposta múltiple, escollir d'una llista, etc. 



Per acabar cliquem a "fet" i la pregunta queda guardada amb les opcions de resposta.

En aquesta entrada deixo tres exemples d'aquests serveis: google docs, presentació google i un formulari.
Els tres arxius parlen de la nova llei d'educació, la LOMCE, sintetitzant les reformes d'educació.
Podeu omplir el formulari de manera anònima per recollir unes dades orientatives sobre l'opinió popular.



 







Entrada elaborada conjuntament amb Rebeca Losada, Marina Garcia i Marta Navarro.

dimecres, 29 d’octubre del 2014

RSS

Les RSS (Really Simple Syndication) són la eina encarregada de fer arribar la informació actualitzada d'una web a l'usuari subscrit al canal. Aquesta actualització és automàtica, per tant, qualsevol canvi en la web arribara al subscriptors. 



Google Reader és un exemple de lector de RSS, que ens permet organitzar i accedir a totes les pàgines a les quals estas subscrit. FeedReader, Bloglines o Netvibe són altres exemples de lectors RSS. 

El procés de subscripció és molt senzill. S'ha de buscar la icona de les RSS anomenada enlaces de suscripción i clicar per subscriure's. Una vegada fet això, només caldrà descarregar-se algun dels lectors esmentats anteriorment, i allà rebrem totes les actualitzacions de la pàgina. 


Aquesta entrada ha estat realitzada de manera conjunta amb Rebeca Losada i Marina Garcia. 

dimarts, 28 d’octubre del 2014

Power point. 12 propostes multimèdia

El Power Point és un programa inclós en el programari de Microsoft Office, que ens dóna la possibilitat de crear presentacions creatives i multimedials. Gràcies a aquest programa podem desenvolupar capacitats com la cerca, la selecció, l'anàlisi i la síntesi de la informació, a més, de transformar-la en coneixement. 
La seva estructura es basa en una presentació formada per diapositives, on podem inserir diversos objectes com són el text, les imatges, els vídeos, etc. 
Els altres elements, menys coneguts, tot i que no menys importants, són les transicions, que són la manera de pasar d'una diapositiva a una altra; les animacions, que son l'efecte visual que apliquem entre els objectes d'una diapositiva; i les accions, que són les instruccions que donem que fem clic o passem el ratolí per sobre d'un objecte. 

Com ja hem dit abans, podem donar-li al Power Point un ús creatiu. Les presentacions ens ajuden a l'hora de crear una interacció entre el professor i l'alumne, fan més fàcil i flexible el discurs del mestre i afavareixen l'aprenentatge cooperatiu. 

A classe, vam treballar un document on es donaven 12 proposte d'ús creatiu i multimedial del Power Point. A continuació farè un breu resum d'aquestes propostes. 
  • La primera proposta seria substituir les antigues presentacions amb simples imatges, per una imatge central que es pogues ampliar, tot mostrant altres imatges en miniatura que ens serveixin per exiplicar allò que volem. Podriem afegir també, botons per anar endavant i endarrere en la presentació, de manera que ens facilitin la navegació per aquesta. Un altre innovació en aquesta proposta seria fer possible un ordre aleatori entre les imatges per així poder adaptar el discurs del metres als interessos i al ritme de la classe. En resum podem dir que fugim del discurs lineal. 
  • Suposant que fem una classe de música, podem crear un "sac de sons" que, mitjançant enllaços, ens permetessin tenir accés a un repertori de fragments musicals que utilitzarem a classe amb els alumnes. 
  • Una altra utilitat és fer servir una diapositiva del Power Point com si fos un cuadre en blanc per un pintor. Podem crear material escrit, que pot servir tant al professor com als alumnes. 
  • En l'actualitat, ha canviat el model de classe que s'impartia en l'antiguitat. Abans, el mestre explicava i parlava seguint un llibre de text i els alumnes escoltaven i prenien apunt. Ara, ja no és així. Els alumnes ara fan ún de la participació i aquesta interacció ens dóna molt de joc per a noves propostes. Es podria crear una sèrie de diapositives amb preguntes i enllaços a altres diapositives on es troben les respostes correctes, i aquest mètode ens pot ser molt útil per fer un repàs sobre algún tema que s'hagi treballat anteriorment a classe. 
  • Els mestre avui en dia, haurien de demanar un treball amb Power Point que fos evaluable, ja que, com s'ha dit anteriorment, es treballa la capacitat de síntesi de la informació. Es podria proposar un tema a treballar i posar com a limitació un nombre de paraules per diapositiva. D'aquesta manera, si diem als alumnes que han de resumir un tema en 5 diapositives i que només poden haver 30 paraules a cada una, per exemple, doncs hauran de trobar la manera de sintetitzar tota la informació que trobin.
  • La cooperació també és una bona metodologia per treballar a l'aula. Podem donar als alumnes una diapositiva amb tot d'elements desordenats, on ells mateixos i entre tots han de col·locar-los en el seu lloc correcponent i fer així una tasca de creació conjunta.
  • Per als més petits, podem fer servir una presentació de Power Point per explicar un conte. En les diapositives poden apareixer imatges del protagonistes, dels decorats, dels intruments que apareixen a la història, però hem d'anar amb compte, perquè no hem d'oblidar que el conte l'explica el mestre, no el powerpoint. A més, una proposta creativa podria ser oferir als nens diferents finals del conte per què puguin escollir-lo ells mateixos. 
  • Segons Joan Ferrés el llenguatge audiovisual té un gran valor com a transmissor d'emocions i de com aquestes poden arribar a motivar a un grup de persones. Per aixó, podriem utilitzar un Power Point per un joc d'imatges i música triades amb una finalitat concreta i muntades en una seqüència. Si aquesta seqüència la contrueix el mestre l'aprenentatge es dóna en el debat que es crear posteriorment a l'explicació, però si són els alumnes qui busquen les imatges i els sons, l'aprenentatge es dóna en el moment de la creació. 
  • Per acabar, un diapositiva de Power Point pot ser entesa com una màquina per recollir idees. Aquesta proposta no està pensada per ser ensenyada sinó per recollir idees i plasmar-les en format digital. 

Aquesta entrada ha estat elaborada conjuntament amb Rebeca Losada i Marina Garcia

diumenge, 26 d’octubre del 2014

Procés del book trailer

Un booktrailer és un vídeo publicitari per presentar un llibre, intentant captar l'atenció de l'espectador i provocant emocions i sentiments que el portin a llegir-se aquest llibre. 
A la classe de GTIC ens hem proposat crear-ne un, tot indicant el procès que seguirem i utilitzant el suport de les aplicacions de google o altres plataformes multimèdia.

El meu grup hem decidit presentar el llibre "El Secret" un llibre amb molt de renom i molt d'impacte social.  Aquí està el procés que hem seguit:


          

Aquesta entrada ha estat elaborada conjuntament amb Rebeca Losada i Marina Garcia

dissabte, 25 d’octubre del 2014

Feedly


El Feedly és una eina que ens permet la organització i l'accés ràpid des d'un navegador web o des d'un telèfon mòbil a la gran multitud de notícies i actualitzacions de blogs i altres pàgines que també conté.
És una eina de RSS.
En aquesta pàgina podem tenir organitzats els diversos blocs i webs del temes que ens interessin i tenir-los emmagatzemats i organitzats per temaris o de la manera que més ens agradi.



Una de les seves característiques és la tasca que permet endreçar i organitzar les webs a les quals estem interessats en seguir, de manera que ens facilita la feina quan volem mirar o revisar les actualitzacions de les notícies a les webs,blogs, etc.

Com podem veure els títols subratllats en vermell són les carpetes on ficarem organitzats els webs i/o blogs que estan més avall. Aquesta en concret és la meva organització del feedly on tinc distribuits els continguts en educació i altres temes d'interés com el turisme i al decoració.



Com accedir a un compte de Feedly?

Entrem a la pàgina oficial de Feedly i a la part superirio dreta cliquem al botó LOG IN.
Un cop aquí haurem de crear un compte nou i introduir les nostres dades i preferències del nostre compte de feedly.
Un cop enregistrat ens donarà pas per a accedir a categories (els apartats que surten subratllats en vermell), per exemple gastronomia, notícies, etc. Seleccionem un, i seguidament ens apareixeran diverses webs o blogs sobre aquest tema.
Per afegir-los només hem de clicar al botó "+" de color verd, i ens sortirà reflexat sota la categoria.
Com hem explicat abans, el nostre feedly quedarà ben endreçat per categories i ho podrem veure a la part esquerre de la nostra pantalla.


Enllaços:


Aquesta entrada ha estat elaborada amb la col·laboració de Rebeca Losada i Marina Garcia.

dijous, 16 d’octubre del 2014

Etiquetes

Les etiquetes són els elements que faciliten l'organització dels continguts que inserim dins un blog o pàgina web. 
És una manera d'organitzar les entrades que tenim per temàtiques i conceptes o continguts. Pode, catalogar cada una de les nostres entrades afegint etiquetes, és a dir, quantes volguem per cada una, ja que una mateixa entrada pot englobar diverses temàtiques.



Com afegim etiquetes en una entrada?

Aquí a la dreta podem veure com en l'entrada quan l'estem editant, si anem a la part dreta de la pantalla podem veure un apartat que posa Etiquetes, cliquem i sota ens sortirà aquest requadre on podem escriure les nostres etiquetes,separades per comes.
Les etiquetes que veien a sota són el total de les que tenim ja escrites. Podem repetir etiquetes, evidentment, obviament quedarà reflectit en cada etiqueta amb un parèntesi i el número de vegades que ha estat repetida.
Un cop afegides les etiquetes, cliquem en el requadre on oposa "fet" i ja haurem acabat d'afegir les nostres etiquetes a la nostra entrada.

Per què és útil afegir les etiquetes?



Les etiquetes van bé tant per nosaltres, els editors del nostre blog com per els usuaris que miraran el nostre blog.
Per a nosaltres per què tenim organitzadada la informació que hem escrit en el nostre blog i podem així mirar de manera fàcil les temàtiques que va el nostre blog i a partir d'aqueí modificar o canviar.
I per altra banda per als usuaris, per què poden captar la idea i les temàtiques del nostre blog i si els interessa una temàtica en concret  cliquen a l'etiqueta i els hi sortiran les temàtiques relacionades amb l'escollida.
És més fàcil, organitzat i senzill de trobar allò que volem trobar en un moment donat.





Les etiquetes les podrem visualitzar de dues maneres al blog ja sigui en format de llista com en el de cloud. 
Aquesta fotografia de l'esquerre és l'organització del meu blog, ja que remarca realçant les lletres en majúscules depenent del número de vegades que són utilitzades. 
Té una mecànica una mica similar al wordle, on les paraules que més es repeteixen queden destacades.


A sota a la imatge, hi ha una icona d'una clau anglesa, doncs aquí és on amb accés ràpid podem accedir a la configuració del gadget.

dimecres, 15 d’octubre del 2014

Blog, blogosfera i usos educatius dels blogs

Actualment, va aumentant el número de persones que creen una plataforma de bloc. Això no és estrany ja que tenim moltes plataformes blogueres, algunes de més complicades que d'altres, però totes estan a l'abast de tothom i són fàcils d'utilitzar. La majoria de persones, tenen un bloc o, si més no, saben el que és i tenen les nocions bàsiques per saber la seva utilitat.
Ara bé, quan ens referim a blogosfera no anem més enllà que, és un conjunt de diverses persones que es comuniquen, comparteixen una sèrie de pautes i patrons que possibiliten la comunicació globalment. En definitiva, anomenem blogosfera al conjunt de blogs.
Per saber-ne i aprendre més sobre els blogs seria interessant visualitzar el següent video:




Vídeo extret de: https://www.youtube.com/watch?v=hrs8MGWhDhg

Vídeo original a: https://www.commoncraft.com/video/blogs 

Un cop ja documentats en tema blogs, caldria aprofundir més amb el tema de lablogosfera. Per això, hem fet un recull dels punts més importants per entendre-ho: 

1. La blogosfera no té ni tindrà mai límits. Està composta per comunitats molts diferents entre unes i d'altres i anirà en creixement.

2. Els blogs crea comunitats i vincles tant sumament intensos que, reforcen, en general, el sentit democràtic de les persones. Cadascú és responsable de les informacions/opinions publicades i són totalment respectades per la comunitat.

3. La blogosfera és el canvi més gran produït a internet. Un canvi que s'anomena, web 2.0. Per saber què són aquestes webs pots clickar aquí.

4. El diàleg és el concepte principal i essencial per manejar-se en aquest entorn.

5. Crear comunitat: comparteix i expandeix les idees del teu blog i la blogosfera. 

6. En la blogosfera tots som iguals. Ningú és superior a ningú i per tant sen-te amb llibertat de comunicar-te amb tots els blogaires.

Ús educatiu dels blogs

Podriem veure tres maneres d'usar educativament els blogs. La primera en relació a la millora del rol docent, la segona, encarada a nosaltres mateixos com a formadors, i la tercera i última per als estudiants. En aquest cas, remarcarem l'última ja que és la situació en la que ens trobem actualment. 

-Escriure un diari amb els continguts i tasques que es treballen i realitzen en les diferents assignatures.

-Elaborar un diari de l'aula de caire informal (les seves fotos, les seves experiències, aniversaris, etc.) que faciliti la relació entre els companys d'aula o centre.

-Debatre en grups una activitat proposada.

-Elaborar portafolis personals basat en tasques d'assignatures, experiències...

-Crear una biblioteca de recursos que es considerin d'interès: mitjançant el feedly, blogrolls...

-Utilitzar el blog com a espai que permet l'intercanvi de documentació amb els companys de classe.

Encara i així, si voleu saber més us recomano llegir: 
http://cv.uoc.edu/~ueees/tutorial_blog/cat/usos_educatius_del_blog.html 

Informació extreta de: Balagué, F. i Zayas, F. (2008). Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents . Barcelona: Editorial UOC.

Entrada realitzada conjuntament amb Rebeca Losada i Marina Garcia

El pa acolorit

A l'assignatura de plàstica la primera activitat artística que vam dur a terme va ser la de dibuixar un pa des de diferens enfocs.
Es col·locava el pa emmig i llavors dos o tres persones dibuixaven aquell pa cada una des del seu punt de vista.
Un cop dibuixat buscavem la inspiració en referents formals i conceptuals, els quals haviem de relacionar amb algunes cites i explicar-les.

La meva obra sobre el pa es diu "EL PA ACOLORIT" per què és un pa de pipa amb molts colors i ha passat molta calor fins arribar on està.

 

dimarts, 7 d’octubre del 2014

La sardana de l'avellana

Avui a classe de música hem après a escriure partitures al programa online noteflight.
És un proghrama de fàcil accés i sense necessitat d'utilitzar.-




Mireu els meus ànecs

A classe de música, hem treballat la música des del món virtual, hem aprés a utilitzar el noteflight.
Podem veure com fer el sharing o compartir a un blog en aquesta pàgina dels sites sites música.

 

diumenge, 5 d’octubre del 2014

Web 2.0.

L'any 2004 es comença a parlar d'un nou concepte dins el món de les xarxes socials, la web 2.0. És una nova web basada en comunitats, on els usuaris són els creadors dels continguts i on el més important és la comunicació. 
El que fan aquestes webs és simplificar les tecnologies per tal de que tothom pugui utilitzar-les amb facilitat i sense la necessitat de saber programar ni dissenyar webs. 
Abans les empreses eres les creadores dels antics blocs, on es limitaven a escriure la informació i els usuaris eren simples lectors, en canvi, ara amb les webs 2.0 els usuaris són els protagonistes, són els que decideixen, etequieten, creen, comparteixen, etc. 
Podriem resumir la seva funció a que la informació esdevé una conversa.
També se les anomena webs socials per tota la implicació que estan tenint en la societat, donat que,com ja he dit abans, els usuaris són els creadors de continguts i qui decideix què es comparteix i què no. A més, un altre aspecte molt important és el gran creixement que han tingut les xarxes socials. 
Per tant, podem dir que els blocs s'han convertit en un gran fenómen social, demostrat amb estudis que aporten dades espectaculars, com què es creen 1,5 blocs per segon, formant una enorme i mundial xarxa amb més de 70 milions de blocs, xifra que es duplica cada 5 o 6 mesos. 

Aquesta entrada ha estat realitzada de manera conjunta amb Rebeca Losada i Marina Garcia.